dumitru
Vizitator
|
 |
« : 26 Ianuarie 2006, 10:08:10 pm » |
|
Salut ! Stie cineva cum as putea sa fac… Uite am un amic vinator si in fiecare an imi ofera aratanii din astea juma bursuc , juma vulpe, juma ciine… http://www.tunturisusi.com/supikoira.htmlsa le iau pielea ca este bun tare de facut muste artificiale… el il inpusca da zice ca ... he ...he ... ca nu le are cu … da... il dezbrac eu nici o problema dar intrebarea este cum sa o prelucrez cumva sa le pot pastra in casa ca sa nu cumva sa ma de-a nevasta pe usa afara cu tot cu ele… Alta ar fi misto daca se poate sa o pot folosi taiata fisii ( pt zonkeri si tub fly ) dupa prelucrarea asta necesara si sa imi dati ceva idei cum as putea sa le vopsesc in diferite culori ca asta impusca in fiecare toamna 10 buc… asa se lauda... deci nu are rost sa fie toate aceiasi culoare... Cu mirosul am auzit ca cica daca o bag intr-o punga de plastic la congelator vreo citeva zile cica dispare… oare asa este ? Aceiasi chestie ma intereseaza pt toata pielea de fazan sau alte inaripate spre exemplu… este sigur o difernta poate intre moduri de pregatire… multumesc anticipat! Stanga Dumitru
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
dumitru
Vizitator
|
 |
« Raspunde #2 : 27 Ianuarie 2006, 06:23:31 pm » |
|
Bun topicul asta!!!
Cine stie lucrurile astea e rugat sa ne spun si noua. Ar fi interesant de specificat fiecare blana la ce muste se foloseste. De exemplu blana de vulpe e buna la ceva? Cum se iau penele de pe fazan - cu tot cu piele sau se smulg? Si care pene sunt bune in afara de coada si gat?
Normal ca este buna ... ce sa spun mai ales coada am folosit... ( si coda de la veveritaeste buna dar la altceva...) cu asta de vulpe am facut pina acum multe multe tub fly-uri (fluturi...) si din fazan de pe spate am facut gulerul la ele... iese cel mai reusit dau un efect de meduza/ parasuta care se desface cind este libera si se inchide cind este tractata... daca are si aripa indeasuns de lunga si vioaie... da moarte... letale.... eu am incercat si am fost multumit... unde nu as mai avea pene de pe spate... Sa spun drept prefer sa fie cu tot cu piele ( penele ) ca in felul asta stau intr-o ordine si o pot alege potrivita dupa nevoie pe care o vreau eu... pe cind daca ar fi intr-o punga spre exemplu ar fi tot la fel ca din pernele lui bunica... la intimplare.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
Luci

Deconectat
|
 |
« Raspunde #3 : 27 Ianuarie 2006, 10:30:37 pm » |
|
Blanuri. Ele se prelucreaza prin tabacire. Apoi se pot folosi simplu, prin taiere de fasii subtiri pt zonkere sau alte streamere. Vopsirea se poate face cu Veniard sau alte vopsele dedicate. Fara tabacire, nu iese vopsirea. Daca iti trebuie pt dubbing, pielea simplu jupuita se intinde pe o bucata de lemn si se fixeaza in cuie. Se lasa cateva zile-10zile aprox la uscat. Apoi se tunde. Daca vrei sa vopsesti, tunzi parul si apoi il vopsesti, altfel nu prinde vopseaua uniform. Orice alta prelucrare, tinere in congelator, depunede de sare , etc e pur si implu pierdere de vreme si se sfarseste cu aruncarea ei la gunoi.
Vulpe, bursuc, caine, capra, veverita - excelente pentru streamere. Muskrat (bizam), iepure, opossum, si subparul de la nutrie - ok pt dubbing.
Penele de la pasari e preferabil sa nu fie zmulse. Se jupoaie usor, ff usor pielea de pe corp si se usuca. Simplu: jupuiti fazanul, desfa pielea ca pe o coala de hartie, adica sa nu fie ca un burduf, si o lasi sa se raceasca. Dupa o zi o pui pe un calorifer. Nu miroase, nu mucegaieste, se usuca frumos si penele stau bine
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
Sorin
Administrator

Deconectat
|
 |
« Raspunde #5 : 28 Ianuarie 2006, 01:41:10 pm » |
|
Dupa jupuire trebuie sa inlaturi orice urma de sange, grasime si membrane, cu un cutit. Ultimele resturi se scot prin sarare. - Intinzi blana, cu pielea in sus, fara sa o fixezi in cuie sau altceva (altfel la un moment dat se va rupe) si o umpli cu un strat gros de sare de bucatarie (neiodata!), pt 24-48 de ore - Cureti toata sarea si repeti pasul anterior. Blana trebuie tinuta intr-o incapere uscata. Astepti pina se usuca. Dupa ce s-a uscat bine trebuie s-o rehidratezi intr-o solutie care are rol si de prezervare: - 10 litri apa - 1.5 kg sare - 250 ml acid boric (Borax) (Itzi e clar ca trebuie sa folosesti manusi de protectie!) O tzii in solutie pina cand pielea devine moale, cum era in starea proaspat jupuita (dureaza cam 3 zile). Spalarea. Speli blana in apa rece, curata pina cind nu mai exista nici o urma de sare. O usuci partial, pina cind nu mai este imbibata cu apa. Poti folosi si centrifuga de la o mashina de spalat. Intinzi pielea pe o scandura - potzi folosi cuie sau inti8nzatoare cu arcuri si cleme - si cu ajutorul unei bormashine in care montezi o perie razui suprafata pielii. La piei fine - de ex. pasari - poti face asta doar cu shmirghel. Bagi din nou blana in solutia de acid boric pt o zi. Apoi o neutralizezi cu o solutie de soda - 1%. O speli. O usuci in centrifuga. Acoperi pielea cu o solutie de tabacire - merge si silicon spray de incaltzaminte, bronzol etc. dai mai multe straturi sa intre bine in piele. O bagi apoi intr-o punga de plastic si o pui in frigider. Dupa 2-3 ore, "grasimea" excesiva iese la suprafata pielii. O stergi si apoi tinand blana de capete o "tabacesti" prin frecare de muchia unei mese.
In final o sa obtzii o blana perfecta. La pilea cu pene nu mai cufunzi penajul in solutia de borax. Depui toate solutziile prin pulverizare.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dumitru
Vizitator
|
 |
« Raspunde #12 : 29 Ianuarie 2006, 07:53:02 pm » |
|
Multumesc pt informatii. In cazul meu se pare ca nu am noroc ( sper sa aibe alti mai mult noroc ca mine ) sa ies cumva mai ieftin ( ca asta este interesul ) daca ma apuc sa merg dupa aratare... iau jacka de pe ea... este munca si drum lung ... dupa cum inteleg eu nici nu pot sa o pastrez prea mult timp uscata. Aici este scump de tabacit si in Romania sigur nu pot veni chiar cind am chef, si altele cine stie cum se comporta astia la vame... ca sint blanuri neprelucrate... ma ia de braconier... naspa da nu iese.... Cu inaripatele am prins idea.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|