eu leg numai muste ude si numai pe numere mari adica 10 , 8 si folosesc carlige mustad care au tija destul de groasa si pot sa iti spun ca folosesc orice tip de ata (made in china). Cred ca cel mai impotant e sa fixezi cu lac ata inainte de matisare
++++ pentru ce sa o fixezi cu lac? daca vrei s-o lipesti, se poate cu superglue mult mai bine, insa locul lipirii devine rigid si se albeste in contact cu apa. cred ca nu este necesara lipirea cu lac, nu obtii nimik in plus daca sti sa matisezi ata pe lungimea tijei, mai ales la muste de dimensiuni mari cum spui.
si apoi sa ai ata ABSOLUT tot timpul tensionata .
++++ asta este clar, altfel se desface. dar poti sa nu ai ata tensionata. la inceput eu legam mustele chiar pe apa si chiar folosind ata de papiota, nu aveam tensor, nici nu stiam ca exista. asa ca faceam un lat dupa fiecare operatie, mai ales ca legam musca in mana.
Sunt de parere ca fara niste regulile de mai sus poti lega cu orice material ca e degeaba. Am legat cu ata cumparata de magazinul de pescuit care era din matase neagra stralucitoare cred ca e 10/0 dar sincer am fost dezamagit pentru ca se leaga foarte greu cu ea si se tensiona aiurea si daca se ciupea firul se desira tot matisajul
cred ca in magazinele din romania nu exista inca ata de montaj 10 / 0. este ceva destul de subtire, cred ca potrivit pentru carlige de la 20 in jos. asa ca la mustele tale nu te ajuta cu nimik. calitatea principala a unei ate de montaj de 10/0 este subtirimea, ceea ce nu este nevoie cand legi pe carlige de 6 si 8. matasea este un cu totul alt material si intr-adevar, asa cum ai spus, se agata foarte des. petru din suedia a descoperit o modalitate de impletire si crosetare a matasei, iar rezultatul,un corp asemanator cu snurul bocancilor, a aratat ca se agata mai greu in dintii pestilor. daca ai cumparat matase, aceea nu se vinde nicaieri la grosimea de 10/0 ci mult mai groasa si este ata pentru corp si nu pentru matisat. sunt mai mult ca sigur ca ai cumparat material pentru corp.
cat despre ata de montaj subtire ca 8/0 si 6/0 este perfecta pentru a lega orice tip de musca, inclisiv cele pe carlige 6 si 8, chiar marii producatori ce fabrica muste pentru pescuit oceanic folosesc ata subtire de legat, care te ajuta sa faci un montaj mult mai fin si mai rezistent.