Bine ai venit, Vizitator. Trebuie sa te autentifici sau sa iti creezi un cont.
18 Mai 2012, 04:54:50 pm
Pagina principala Ajutor Cauta Calendar Autentificare Creaza un cont

+  Forum de pescuit
|-+  Pescuit cu musca artificiala
| |-+  Flytying
| | |-+  Ata de montaj
0 Membri si 1 Vizitator pe acest subiect. « precedent urmator »
Pagini: 1 Imprima
Autor Subiect: Ata de montaj  (Citit de 1409 ori)
Septimiu
**

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« : 30 Martie 2005, 08:45:29 am »

Ce compozitie trebuie sa aiba ata de montaj?
Va intreb acest lucru deoarece tocmai am "mesterit" prima musca, un Zulu, si am folosit o ata din poliester. Mie mi s-a parut ca a iesit super bine.
Memorat
MihaiV

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Raspunde #1 : 31 Martie 2005, 08:20:41 am »

Va intreb acest lucru deoarece tocmai am "mesterit" prima musca, un Zulu, si am folosit o ata din poliester. Mie mi s-a parut ca a iesit super bine.

Nu conteaza compozitia prea mult. Conteaza diametrul si rezistenta la rupere. Pentru muste mici trebuie ata de diametru mic, pentru uscate trebuie ata de diametru mic. Iar rezistenta la rupere e de dorit sa fie cat mai mare indiferent de ce legi. Pe plan international se foloseste o codificare a diametrului atei astfel:
3/0 - destul de groasa
6/0 - subtire
8/0 - foarte subtire
Evident ca mai sunt si altele dar acestea sunt cele mai folosite.
Memorat

...................

C&R
.................
salmo
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #2 : 20 Mai 2005, 10:46:08 am »

poti folosi orice tip de ata de montaj. conteaza si cum sti sa-i folosesti proprietatile. exista ata speciala ptr legat muste si din ce am folosit eu pana acum, cea mai buna mi s-a parut uni-thread made in canada. ca grosime cea 8/0 si 6/0 sunt cele mai utilizate, dar in functie de marimea carligului si desigur si a artificialei, poti folosi mai groasa, pana la 3/0 sau mult mai subtire, pana la 14/0. cea din urma ptr modele cu adevarat mici. compozitia este asemanatoare la mai toate marcile, este o ata textila. in vechime se lega mai mult cu matase, ceea ce nu inseamna ca ata nu era buna, dar rezistenta mustei cred ca era mai mica decat cu ce se gaseste azi pe piata. exista ata plata care este f buna si ata impletita. de asemenea exista ata cerata sau necerata. eu folosesc cerata (pre-waxed) si sunt f multumit.
    in mare poti folosi si ata de papiota daca sti sa-i folosesti proprietatile si pot sa-ti spun ca este bine sa folosesti un timp mai indelungat numai un anume tip de ata de montaj, ptr a-i descoperi intr-adevar calitatile si defectele si astfel a o folosi optim.
Memorat
jones
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #3 : 23 Mai 2005, 07:19:44 am »

eu leg numai muste ude si numai pe numere mari adica 10 , 8 si folosesc carlige mustad care au tija destul de groasa si pot sa iti spun ca folosesc orice tip de ata (made in china). Cred ca cel mai impotant e sa fixezi cu lac ata inainte de matisare si apoi sa ai ata ABSOLUT tot timpul tensionata .Sunt de parere ca fara niste regulile de mai sus poti lega cu orice material ca e degeaba. Am legat cu ata cumparata de magazinul de pescuit care era din matase neagra stralucitoare cred ca e 10/0 dar sincer am fost dezamagit pentru ca se leaga foarte greu cu ea si se tensiona aiurea si daca se ciupea firul se desira tot matisajul
Memorat
sebastian
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #4 : 23 Mai 2005, 03:27:34 pm »

eu leg numai muste ude si numai pe numere mari adica 10 , 8 si folosesc carlige mustad care au tija destul de groasa si pot sa iti spun ca folosesc orice tip de ata (made in china). Cred ca cel mai impotant e sa fixezi cu lac ata inainte de matisare si apoi sa ai ata ABSOLUT tot timpul tensionata .Sunt de parere ca fara niste regulile de mai sus poti lega cu orice material ca e degeaba. Am legat cu ata cumparata de magazinul de pescuit care era din matase neagra stralucitoare cred ca e 10/0 dar sincer am fost dezamagit pentru ca se leaga foarte greu cu ea si se tensiona aiurea si daca se ciupea firul se desira tot matisajul

nu trebuie sa lipesti ata cu lac. pur si simplu, daca dai doua ture intr-o directie si apoi revii si le acoperi e suficient. si daca ai un bobinator (cred ca e 15-25 de mii unul), ata va fi tot timpul tensionata
 ata de 10/0 e prea subtire pentru mustele pe care ai zis ca le legi. eu leg cu ata de 8/0 si pot sa leg muste pe carlige de la 20 (se poate si mai mici, da inca n-am legat) la 6-8. probleme apar intr-adevar daca o ciupesti. dar nu ti se desira, pentru ca e mai moale decat poliesterul pe care-l folosesti si e destul sa reiei musca din locul respectiv, prinzand si capatul rupt sub matisaj.
 ca o concluzie, eu zic ca daca folosesti o ata de montaj cat de cat de calitate rezultatele sunt net superioare celor obtinute cu o ata oarecare.
Memorat
salmo
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #5 : 27 Mai 2005, 05:15:36 pm »

eu leg numai muste ude si numai pe numere mari adica 10 , 8 si folosesc carlige mustad care au tija destul de groasa si pot sa iti spun ca folosesc orice tip de ata (made in china). Cred ca cel mai impotant e sa fixezi cu lac ata inainte de matisare

++++ pentru ce sa o fixezi cu lac? daca vrei s-o lipesti, se poate cu superglue mult mai bine, insa locul lipirii devine rigid si se albeste in contact cu apa. cred ca nu este necesara lipirea cu lac, nu obtii nimik in plus daca sti sa matisezi ata pe lungimea tijei, mai ales la muste de dimensiuni mari cum spui.

si apoi sa ai ata ABSOLUT tot timpul tensionata .

++++ asta este clar, altfel se desface. dar poti sa nu ai ata tensionata. la inceput eu legam mustele chiar pe apa si chiar folosind ata de papiota, nu aveam tensor, nici nu stiam ca exista. asa ca faceam un lat dupa fiecare operatie, mai ales ca legam musca in mana.

Sunt de parere ca fara niste regulile de mai sus poti lega cu orice material ca e degeaba. Am legat cu ata cumparata de magazinul de pescuit care era din matase neagra stralucitoare cred ca e 10/0 dar sincer am fost dezamagit pentru ca se leaga foarte greu cu ea si se tensiona aiurea si daca se ciupea firul se desira tot matisajul

cred ca in magazinele din romania nu exista inca ata de montaj 10 / 0. este ceva destul de subtire, cred ca potrivit pentru carlige de la 20 in jos. asa ca la mustele tale nu te ajuta cu nimik. calitatea principala a unei ate de montaj de 10/0 este subtirimea, ceea ce nu este nevoie cand legi pe carlige de 6 si 8. matasea este un cu totul alt material si intr-adevar, asa cum ai spus, se agata foarte des. petru din suedia a descoperit o modalitate de impletire si crosetare a matasei, iar rezultatul,un corp asemanator cu snurul bocancilor, a aratat ca se agata mai greu in dintii pestilor. daca ai cumparat matase, aceea nu se vinde nicaieri la grosimea de 10/0 ci mult mai groasa si este ata pentru corp si nu pentru matisat. sunt mai mult ca sigur ca ai cumparat material pentru corp.
    cat despre ata de montaj subtire ca 8/0 si 6/0 este perfecta pentru a lega orice tip de musca, inclisiv cele pe carlige 6 si 8, chiar marii producatori ce fabrica muste pentru pescuit oceanic folosesc ata subtire de legat, care te ajuta sa faci un montaj mult mai fin si mai rezistent.
Memorat
jones
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #6 : 30 Mai 2005, 08:31:40 am »

cred ca salmo are dreptate
m-am inselat in legatura cu dimensiunea de 10/0 .
 Cu fixarea cu o picatura de lac , superglue sau prenadez pe tija cred ca e o solutie buna.Oricum fac muste numai pentru legatura de muste (echipament de spinning)  la tipul asta de muste ma intereseaza sa fie robuste nu sti frumoase. Fixez cu lac la inceput in dorinta sa le fac mai grele decat e normal dar fara sa le lestez. Daca as pescuti cu snur ar fi alta discutia.Pescuiesc numai pe mures si afluenti unde apa NU este limpede asa ca nu ma intereseaza prea mult finisajul desi cand am legat mustele.
Sincer cred ca al naibi de greu sa legi o musca in mana pe direct adica fara tensor.
Memorat
salmo
*

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul
« Raspunde #7 : 12 Iunie 2005, 01:47:38 pm »

cred ca salmo are dreptate
m-am inselat in legatura cu dimensiunea de 10/0 .
 Cu fixarea cu o picatura de lac , superglue sau prenadez pe tija cred ca e o solutie buna.Oricum fac muste numai pentru legatura de muste (echipament de spinning)  la tipul asta de muste ma intereseaza sa fie robuste nu sti frumoase. Fixez cu lac la inceput in dorinta sa le fac mai grele decat e normal dar fara sa le lestez. Daca as pescuti cu snur ar fi alta discutia.Pescuiesc numai pe mures si afluenti unde apa NU este limpede asa ca nu ma intereseaza prea mult finisajul desi cand am legat mustele.
Sincer cred ca al naibi de greu sa legi o musca in mana pe direct adica fara tensor.
    ++++ fixarea nu este rea daca o faci cu lac sau alt glue, insa este inutila daca legi bine si sti ca nu se desface matisarea.
    daca vrei sa faci mustele mai grele, poti folosi lana la corp sau alte materiale precum mohairul, etc, care se ingreuneaza cand se imbiba cu apa. un corp din mohair pe care-l scamosezi ulterior cred ca ofera un efect apetisant pentru pesti.
    o musca este greu de legat daca nu esti indemanatic si daca nu ai exercitiu. altfel face parte din obisnuinta. ca sa reusesti mai usor sa legi in mana si sa nu te doara degetele sau sa gresesti legarea si sa fi nevoit s-o iei de la zero, dupa fiecare operatie fa un lat simplu si astfel vei putea sa faci o pauza pentru odihna degetelor. avantajul mare este ca nici musca nu se va desface. incearca.
Memorat
Pagini: 1 Imprima 
« precedent urmator »
Mergi la:  

Autentifica-te cu numele de utilizator, parola si precizeaza durata sesiunii.
RSS
©2007 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.