Inapoi la pagina de start
Forum de discutii pescaresti.
Pescuit cu momeli artificiale
Pescuit cu musca artificiala
Atelier. Rodbuilding & Lurebuilding. Reparatii. Intretinere echipament de pescuit.
Concursuri de pescuit. Program competitional. Turneul AVP.
Galeria foto. Poze cu capturi. Galerii foto personale.
Filme de pescuit.
Anunturi de vanzare/cumparare. Echipament de pescuit. Ambarcatiuni.
Harti. Locuri de pescuit. GPS. Geocaching.
Chestii utile. Starea vremii. Solunare pentru pescuit. Cotele apelor Dunarii. Legislatie.
Blog & Lifestyle
Download, wallpapere, jocuri. Gratis.
Bine ai venit,
Vizitator
. Trebuie
sa te autentifici
sau
sa iti creezi un cont
.
23 Mai 2012, 12:36:39 am
Forum de pescuit
Flyfishing
Casting Session
0 Membri si 1 Vizitator pe acest subiect.
« precedent
urmator »
Pagini:
1
2
»
Autor
Subiect: Casting Session (Citit de 2765 ori)
AndreiZ
Deconectat
Casting Session
«
:
28 Aprile 2005, 04:42:20 pm »
Se baga cineva la o sesiune de casting, intr-o sambata dimineata, in Herastrau, intrarea de la Expo Flora? Doua-trei ore sunt suficiente, mai ales ca nu mi-am mai dezmortit demult oasele si lanseta de musca...
Doritorii sa subscrie, si poate o comitem in primul weekend dupa Pasti... Sambata dimineata, pe racoare...
Pana atunci, Paste Fericit la toata lumea!
Memorat
Somnul ratiunii naste monstri.
AndreiZ
Deconectat
Re: Casting Session
«
Raspunde #1 :
03 Mai 2005, 02:30:10 pm »
Citat din mesajul lui: AndreiZ din 28 Aprile 2005, 04:42:20 pm
Se baga cineva la o sesiune de casting, intr-o sambata dimineata, in Herastrau, intrarea de la Expo Flora? Doua-trei ore sunt suficiente, mai ales ca nu mi-am mai dezmortit demult oasele si lanseta de musca...
Doritorii sa subscrie, si poate o comitem in primul weekend dupa Pasti... Sambata dimineata, pe racoare...
Vad ca nu se baga nimeni, OK... Inseamna ca e plin de meseriasi la casting (cel putin aici, in Bucuresti) si nimeni nu are nevoie sa-si perfectioneze tehnica
. Asta inseamna ca am cam ramas in urma, deci cu atat mai mult trebuie sa ma antrenez...
Lasand gluma la o parte - fara un minim antrenament, e foarte greu sa-ti regasesti forma si memoria musculara... Eu nu m-am mai antrenat demult... si o sa-mi ia ceva timp sa-mi intru in mana...
Daca sunteti interesati, dati un pm sau raspundeti direct pe forum... Mai schimbam informatii, vedem lansete, fire, mulinete... muste... Poate vine si Sorin Dragoi, care are cea mai reusita lanseta de musca din istoria lansetelor de grafit - adica un G. Loomis GLX... Imi place sa lansez cu Loomis-ul... Vin si eu cu o varga... Ne mai intreaba lumea "la ce dam?"... It will be fun!
Memorat
redkid
Deconectat
«
Raspunde #2 :
03 Mai 2005, 02:40:33 pm »
Eu is varza la casting... cred ?!?!.Da nu are cine sa imi spuna ce gresesc sau cum sa fac... Poate mai la vara imi arata Luci sau Mihai V si ma voi duce si eu in Cluj.. Pana atunci nu imi poti da ceva linkuri sa ma mai "perfectionez"
)
Memorat
AndreiZ
Deconectat
«
Raspunde #3 :
03 Mai 2005, 03:46:04 pm »
Citat din mesajul lui: redkid din 03 Mai 2005, 02:40:33 pm
Eu is varza la casting... cred ?!?!.Da nu are cine sa imi spuna ce gresesc sau cum sa fac... Poate mai la vara imi arata Luci sau Mihai V si ma voi duce si eu in Cluj.. Pana atunci nu imi poti da ceva linkuri sa ma mai "perfectionez"
)
Iti recomand din toata inima un singur site:
www.sexyloops.com
Clic pe Flycasting si acolo gasesti absolut totul despre flycasting, de la incepatori pana la intermediari (
http://www.sexyloops.com/flycasting/contents.shtml
). La fel, uita-te la toate filmuletele din sectiunea Movies (coloana din stanga, dupa ce ai intrat la Flycasting):
http://www.sexyloops.com/movies/movieindex.shtml
Poti descarca filmele cu right click si save target as...
Citeste cu atentie, urmareste desenele explicative si filmele din arhiva... sunt cat se poate de folositoare. Insista in special pe subcapitolele care evidentiaza si explica cele mai frecvente greseli si rezultatele vizibile ale acestora - gen tailing loops, plesnitul snurului (timing incorect/corect), greseli de tracking etc. Insuseste-ti conceptele de baza (gen "minimum power"), corecteaza-ti mecanica lanseului... si exerseaza. Fara antrenament e greu sa evoluezi... La fel si fara un instructor. Daca instructori nu avem, macar antrenamentul sa nu lipseasca... Consulta-i pe amicii care deja stiu sa lanseze, ei te vor ajuta cel mai mult, vazand si facand. Eu am invatat mult din casete si dvduri instructionale, pentru ca n-a avut cine sa ma invete (decat lanseul de baza - aici este meritul unui vechi amic, Cristi - el mi-a pus lanseta de musca in mana). Iar de acolo, a trebuit sa ma descurc singur. iar materialele de pe sexyloops.com m-au ajutat enorm - le-am citit, rascitit, l-am mai intrebat pe Paul Arden (proprietarul sexyloops.com, care este un instructor foarte bun), am discutat si cu alti casteri tot pe forumul sexyloops... si am descoperit ce faceam bine si ce nu.
http://fluekasteren.dk/video/
- inca un site unde poti vede doar biomecanica unor casteri - doar ca idee!!! - nu ca exemplu de urmat deoarece filmele alea evidentiaza miscarile pt. lanseurile la distanta - cei din acele filme tin 22 de metri in aer, prin lanseuri false. Acelasi procedeu - click dreapta si save target as...
Pentru inceput, invata forma de baza - lanseul fata/spate, astfel incat sa nu faci tailing loops sau sa plesnesti firul (forfacul)... Apoi, poti incerca si altele... Normal, dupa ce inveti lanseul de baza, poti trece mai departe si sa inveti dubla tractiune... numai sa gasesti pe cineva care stie... eu n-am gasit si am invatat singur... greu, dar am reusit.
Dezvolta-ti memoria musculara - adica miscarile mainii trebuie sa le executi fara sa te gandesti "cum vine asta?" sau "Ce urmeaza?"... Asta se poate obtine mimand miscarile pe care le faci cu lanseta, dar fara lanseta - poti sa tii o rigla in mana sau un pix... desi rigla din plastic te poate invata cum sa inarci lanseta corect. Deci, pantomima la greu
... Spre deosebire de flycasting, pantomima o poti repeta oricand si aproape oriunde (mai putin in public).
«
Ultima modificare: 03 Mai 2005, 03:53:42 pm de catre AndreiZ
»
Memorat
AndreiZ
Deconectat
«
Raspunde #4 :
03 Mai 2005, 04:02:24 pm »
Citat din mesajul lui: AndreiZ din 28 Aprile 2005, 04:42:20 pm
Ce nu vor "muscarii" sa inteleaga este ca flyfishing-ul inseamna 99% flycasting... insa toti se amagesc la gandul ca "pe raurile noastre mici, inguste si involburate nici n-ai loc sa lansezi, deci n-ai nevoie sa inveti asa ceva". Asa ca nu acorda prea multa importanta castingului. Normal, de ce sa-si piarda timpul cu prostii... cand se poate si asa?
Adevarul este ca, la cati muscari exista in tara asta, putem spune ca pescuitul la musca nici nu exista... e doar un miraj... o falsa impresie. Dintre toti muscarii bucuresteni cati au raspuns ideii mele? Nici unul. Desi eu cunosc cativa muscari care ar veni... m-am mai antrenat cu ei si in alti ani... Insa e vorba doar de vreo doua persoane
.
Memorat
redkid
Deconectat
«
Raspunde #5 :
03 Mai 2005, 10:14:43 pm »
Multumesc pt. linkuri!! o sa le studiez(din nou
) acum incep sa imi dau seama ca pt a putea pescui la musca trebuie sa stapanesc bine tehnica de lansare.Astazi de exemplu,desi nu am prins nimic si a fost un vant napraznic, am avut o mare stisfactie pt ca am reusit sa lansez un streamer asa "mare" cu echipamentul meu, si inca am mai si ochit niste gauri in stuf...
Satisfactia o ai nu doar cand intepi un pastrav,clean,sau lipan, ci cand acest lucru se intampla dupa un lanseu frumos,intr-un loc dificil si cand la capatul forfacului se afla o musca facuta de tine...Dupa parerea mea asta e satisfactia maxima care ti-o poate oferi muscaritul!
Memorat
Luci
Deconectat
«
Raspunde #6 :
04 Mai 2005, 06:09:05 pm »
Citat din mesajul lui: AndreiZ din 03 Mai 2005, 04:02:24 pm
Ce nu vor "muscarii" sa inteleaga este ca flyfishing-ul inseamna 99% flycasting...
exagerezi:)
taranii nostrii autohtoni habar nu au de casting ( cel putin asta modern) pleznesc apa cu mustele lor si prind peste. Hai sa iti mai spun o chestie interesanta :pe SOmesul Rece era un muscar localnic batran, cunoscut in a prinde peste. Tipul venea cu cateva pene in nadragi , o nuia de alun si o bucata de ata ce se termina ori cu fire din coada de cal sau, cand a incaput la nailon, avea o bucata de 1m juamte aprox de asa ceva. Mustele le facea prin rasucirea fulgului pe carlig pur si simplu fara ata, il lipea nu stiu cum cu rasina de brad.. Erau pesti pe vremea aceea dar prindea!
Acu lasand povestea asta la o parte, povesteam cu Ferdy anul trecut in toamna, sa se bage si el la casting. ZIcea ca nu vrea, ca nu stie, etc, si nu vrea sa se faca de rusine...
Nu zic ca nu tre sa stii casting si ca nu e folositor, din contra, dar nu e 99% din flyfishing orice ai spune:)
Memorat
Sorin
Administrator
Deconectat
«
Raspunde #7 :
04 Mai 2005, 08:22:29 pm »
[quote author... dar nu e 99% din flyfishing orice ai spune:)
Citat
Daca in loc de casting folosesti cuvantul "prezentare" atunci... este. Poate nu 99%, dar 75% cel putin este. Asta daca ne referim strict la tehnica. De asta prind si taranii de care vorbesti.
Memorat
darius
Deconectat
«
Raspunde #8 :
04 Mai 2005, 09:04:51 pm »
E foarte important exercitiul !! Eu am avut ieri prima mea iesire . a fost super dupa ce am ajuns pe cibin ! am realizat ca e tulbure
si mult prea mare pt ma , sau poate nu am vrut sa realizez ...... nu mai stiu
dupa o ora de exerciti , fara un rezultat
) mi am incercat norocul pe o balta plina de broaste , lucru foarte inspirat , sincer va spun cu toate ca erau cam preocupate de imperechere tot am reusit sa pacalesc cinici brotacii mari si frumosi , a fost super , e bine ca sunt si aia pstruiatii
) , data viitoare sper sa iasa mai bine , sa incercatii si voi odata nu e rau pescuitul la broscute
Memorat
AndreiZ
Deconectat
«
Raspunde #9 :
05 Mai 2005, 11:28:46 am »
Citat din mesajul lui: Luci din 04 Mai 2005, 06:09:05 pm
exagerezi:)
taranii nostrii autohtoni habar nu au de casting ( cel putin asta modern) pleznesc apa cu mustele lor si prind peste. Hai sa iti mai spun o chestie interesanta :pe SOmesul Rece era un muscar localnic batran, cunoscut in a prinde peste. Tipul venea cu cateva pene in nadragi , o nuia de alun si o bucata de ata ce se termina ori cu fire din coada de cal sau, cand a incaput la nailon, avea o bucata de 1m juamte aprox de asa ceva. Mustele le facea prin rasucirea fulgului pe carlig pur si simplu fara ata, il lipea nu stiu cum cu rasina de brad.. Erau pesti pe vremea aceea dar prindea!
Acu lasand povestea asta la o parte, povesteam cu Ferdy anul trecut in toamna, sa se bage si el la casting. ZIcea ca nu vrea, ca nu stie, etc, si nu vrea sa se faca de rusine...
Nu zic ca nu tre sa stii casting si ca nu e folositor, din contra, dar nu e 99% din flyfishing orice ai spune:)
N-am spus eu asta, au spus-o altii inaintea mea: Mel Krieger si Joan Wulff. Trebuia sa specific ca flycasting = prezentare. Poate ca or fi stiind ei ceva. Din ce imi aduc aminte, Joan Wulff spunea ceva de genul asta: "Chiar daca esti incepator si nu cunosti exact locurile in care stau pastravii pe rau, o tehnica de flycasting bine pusa la punct te va ajuta sa acoperi apa mai bine si mai eficient, pentru ca ai de partea ta atuul prezentarii impecabile".
Normal ca la cum pescuiesc multi de la noi, ca la undita, doar cu liderul, fara sa scoata snur, n-are nimeni nevoie sa invete sa lanseze. Scuza-ma, dar ceea ce fac multi dintre muscarii de la noi nu se poate numi flyfishing. E stilul "taranesc". Plesnesc apa, pescuiesc numai in scurt. La fel si ruleta poloneza... ala nu-i pescuit la musca in adevaratul sens al cuvantului... e jigging. Orice ai spune, nu este flyfishing pur, cu lanseta de musca si snur... pentru ca poti oricand folosi o nuia sau undita si prinde la fel de bine. Chiar daca este eficient
. Poate ca nu toate raurile noastre permit lanseuri lungi... Insa pe lac sau pe rauri mai mari (am vazut ca in Ardeal sunt rauri lente si mai late) poti executa fara probleme lanseuri ca lumea.
Eu chiar nu stiu de ce isi mai cumpara cate unii lansete de musca si snur... Pe bune. CU o undita si niste mono de 0,16 s-ar scoate mult mai ieftin, si ar pescui tot la musca... Din cele povestite de tine ar trebui sa ne luam toti nuiele de alun si sa incepem sa plesnim apa... ce nevoie avem sa invatam sa lansam... daca merge si asa?
Ei bine, din punctul meu de vedere, nu merge si asa. Pentru mine conteaza CUM prind, nu doar SA PRIND. Flyfishing-ul reprezinta elita stilurilor de pescuit... iar noi nu facem decat sa-l murdarim.
Memorat
Luci
Deconectat
«
Raspunde #10 :
05 Mai 2005, 08:36:26 pm »
Andrei, perfect de acord cu tine! Dar nu e castingul 99% din pescuitul la musca nici sa ma tai:) Asta am spus eu. In rest ader cu placere si entuziasm la opiniile tale in privinta pescuitului la musca si ce inseamna el
Memorat
Sorin
Administrator
Deconectat
«
Raspunde #11 :
06 Mai 2005, 12:01:37 am »
Cateva citate, dintr-o carte scrisa de Charles Ritz, in legatura cu acest subiect:
"To be an expert fisherman is not esential to be an expert caster but in fishing the majority of begginers are content with the advice of fishing companions and, in fact, merely get on as best they can. The result is that 95% of them remain only average or bad casters, and though they catch fish, they will never know the whole satisfaction and recreation that the sport can afford them."
....
"Perfect in imitation will not compensate for defective or imperfect presentation. But perfect presentation will compensate for imperfect imitation. Technique represent 85 per cent of succes. Precise imitation only 15 per cent. The fisherman succumbs much more easily to the theory of the exact fly than does the fish. Perfection in casting and presentation is the great qualification. The exact fly is only a refinement of the expert."
Memorat
Luci
Deconectat
«
Raspunde #12 :
06 Mai 2005, 07:10:02 am »
Citat din mesajul lui: Sorin din 06 Mai 2005, 12:01:37 am
Cateva citate, dintr-o carte scrisa de Charles Ritz, in legatura cu acest subiect:
"To be an expert fisherman is not esential to be an expert caster but in fishing the majority of begginers are content with the advice of fishing companions and, in fact, merely get on as best they can. The result is that 95% of them remain only average or bad casters, and though they catch fish, they will never know the whole satisfaction and recreation that the sport can afford them."
....
"Perfect in imitation will not compensate for defective or imperfect presentation. But perfect presentation will compensate for imperfect imitation. Technique represent 85 per cent of succes. Precise imitation only 15 per cent. The fisherman succumbs much more easily to the theory of the exact fly than does the fish. Perfection in casting and presentation is the great qualification. The exact fly is only a refinement of the expert."
SOrine, nu o fi Charles Ritz dumnezeul pescarilor si al pescuitului, hai sa fim seriosi. SI-a dat si el cu parerea. Ca altfel cehii, polonezii, slovacii nu ar trebui sa prinda nici un peste! Procentele sunt exagerate. Trebuie sa stii chestii de anatomie a pestelui, etimologie, de comportament si habitat al pestilor. Daca ar fi asa cum spune Charles apoi nici tu nu ai fi asa de curios si cunoscator al insectelor, al pastravilor, al legatului de muste, etc. Te-ai duce toata ziua pe un gazon si ai face casting. Iar dupa aia, ai avea infinit mai multe sanse sa prinzi peste decat unu care pescuieste zilnic pe raul respectiv si nu lanseaza mai mult de 4 m si nici precizie nu are, ceea ce nu e adevarat. Astea-s povesti. Fara experienta in pescuit, castingul ramane un sport de iarba!
De exemplu Jim Schollmeyer nu e de acord cu Charles asta.
Memorat
Sorin
Administrator
Deconectat
«
Raspunde #13 :
06 Mai 2005, 10:30:18 am »
Citat din mesajul lui: Luci din 06 Mai 2005, 07:10:02 am
SOrine, nu o fi Charles Ritz dumnezeul pescarilor si al pescuitului, hai sa fim seriosi. SI-a dat si el cu parerea. Ca altfel cehii, polonezii, slovacii nu ar trebui sa prinda nici un peste! Procentele sunt exagerate. Trebuie sa stii chestii de anatomie a pestelui, etimologie, de comportament si habitat al pestilor. Daca ar fi asa cum spune Charles apoi nici tu nu ai fi asa de curios si cunoscator al insectelor, al pastravilor, al legatului de muste, etc. Te-ai duce toata ziua pe un gazon si ai face casting. Iar dupa aia, ai avea infinit mai multe sanse sa prinzi peste decat unu care pescuieste zilnic pe raul respectiv si nu lanseaza mai mult de 4 m si nici precizie nu are, ceea ce nu e adevarat. Astea-s povesti. Fara experienta in pescuit, castingul ramane un sport de iarba!
De exemplu Jim Schollmeyer nu e de acord cu Charles asta.
Cand am timp chiar exersez pe gazon, de obicei ii invatz pe altii, chiar am un experiment filmat cu niste "cursanti" de 9-10 ani care in 15 minute au deprins tinerea a 12 metri de fir in aer si lansari la 18-20 metri. Corecte...
Cat despre muste ai fi uimit cate am in penar. De multe ori n-am avut la mine mai mult de 5-6 muste. Sau mi s-a intamplat sa n-am decat o musca si sa fiu nevoit sa-mi mai fac una.
Daca te rezumi la cateva rauri sunt convins ca metodele cehe si poloneze, la fel si cele "taranesti", sunt net superioare din punct de vedere al eficacitatii. - vezi si articolul meu "teze si antiteze" din Avp, acum 2 ani. Si eu pescuiesc in anumite conditii cu snurul scurt pt ca este singura metoda eficace in anumite situatii. Mai mult decat atat, un riveran va prinde mai mult ca mine cam intotdeauna, am intalnit si cunosc destul de multi. Dar pescuitul la musca nu se rezuma doar la asta. Pune un maestru al snurului "scurt" pe un lac sau pe un rau lent si larg (similare cu cele engleze) si-ti garantez ca nu prinde aproape nimic. Daca ar fi fost asa (pescuitul la musca rezumat doar pe rauri mici, unde nu este necesar sa scoti fir) nu ar fi existat nici vergi de musca, nici snur, nici entomologie, nici Charles Ritz (cea mai emblematica figura din istoria pescuitului cu musca artificiala), nici Gary Loomis si Jim Green, nici "match the hatch", nici situl asta unde sa diiscutam asta, nici ... Dar cu siguranta tu ai fi avut o sansa.
«
Ultima modificare: 06 Mai 2005, 11:47:58 am de catre Sorin
»
Memorat
AndreiZ
Deconectat
«
Raspunde #14 :
06 Mai 2005, 11:18:53 am »
Citat din mesajul lui: Luci din 05 Mai 2005, 08:36:26 pm
Andrei, perfect de acord cu tine! Dar nu e castingul 99% din pescuitul la musca nici sa ma tai:) Asta am spus eu. In rest ader cu placere si entuziasm la opiniile tale in privinta pescuitului la musca si ce inseamna el
Aici este mica neintelegere: pentru mine este 99%. Eu vorbesc din punctul meu de vedere, dupa cum am mai spus. Tu, din al tau. In opinia mea, castingul este 99% din pescuit. In opinia ta, nu este.
Pentru mine este o provocare in plus sa pot sa asez musca lin pe apa si la 15 metri, daca vreau... Plus ca imi place sa invat mereu ceva nou, nu-mi place sa ma plafonez si sa ma cantonez in dulcea automultumire a mediocrului "las' ca merge si asa".
Intr-o anumita masura, sunt de acord cu tine ca flycasting fara experienta in flyshifhing este doar un sport de iarba. Si asta pentru ca toti marii campioni la flycasting nu sunt in acelasi timp si campioni la flyfishing.
Insa, parerea mea este ca prezentarea este cel mai important lucru in pescuitul cu uscate (si nu numai). Eu ii pun lanseta in mana unuia care nu a mai pescuit pe rau, la pastrav, niciodata, dar in schimb stie sa lanseze bine... si-ti garantez ca va prinde peste.
N-am contestat eficienta anumitor metode de pescuit (in special cel cu nimfe), am contestat doar etica lor, calitatea intrinseca. Pentru mine, pescuitul la pastrav are o valoare mult mai mare atunci cand se intampla in suprafata apei, cu o musca uscata.
Iar Sorin are perfecta dreptate - lipsa tehnicii se vede imediat cand ii pui pe cei care lanseaza doar "in 4 metri" pe un lac sau pe un rau lent si larg...
The <trout> is out there
))
Memorat
Pagini:
1
2
»
« precedent
urmator »
Mergi la:
Selecteaza o destinatie:
-----------------------------
Pescuit la rapitori
=> Discutii generale
=> Competitii
=> Locuri de pescuit
Pescuitul cu naluci
=> Spinning
=> Echipamente si accesorii
=> Atelier
=> Flyfishing
=> Flytying
Diverse
=> Off topic
=> Iz de peshte
=> Concursuri
=> Anunturi
=> La gunoi
=> Calendar
o ora
o zi
o saptamana
o luna
Timp nelimitat
Autentifica-te cu numele de utilizator, parola si precizeaza durata sesiunii.
Home
|
Forum
|
Spinning
|
Musca
|
Atelier
|
Competitii
|