Inapoi la pagina de start
Forum de discutii pescaresti.
Pescuit cu momeli artificiale
Pescuit cu musca artificiala
Atelier. Rodbuilding & Lurebuilding. Reparatii. Intretinere echipament de pescuit.
Concursuri de pescuit. Program competitional. Turneul AVP.
Galeria foto. Poze cu capturi. Galerii foto personale.
Filme de pescuit.
Anunturi de vanzare/cumparare. Echipament de pescuit. Ambarcatiuni.
Harti. Locuri de pescuit. GPS. Geocaching.
Chestii utile. Starea vremii. Solunare pentru pescuit. Cotele apelor Dunarii. Legislatie.
Blog & Lifestyle
Download, wallpapere, jocuri. Gratis.
Bine ai venit,
Vizitator
. Trebuie
sa te autentifici
sau
sa iti creezi un cont
.
23 Mai 2012, 01:19:22 am
Forum de pescuit
Pescuitul cu naluci
Echipamente si accesorii
lanseta fierbinte
0 Membri si 4 Vizitatori pe acest subiect.
« precedent
urmator »
Pagini:
«
1
2
3
»
Autor
Subiect: lanseta fierbinte (Citit de 9684 ori)
Mishtone
Deconectat
Re: lanseta fierbinte
«
Raspunde #15 :
19 Decembrie 2007, 10:20:37 am »
Eu sunt de acord cu tot ce a scris Jean Scurtu mai sus.
Se verifica pe balta.
Doar o chestie nu o inteleg:
Cum e mai senzitiv un blanc mai lung fata de unul mai scurt din acelasi material fiind blancul.
Chestia asta nu am avut cum s-o verific .
Inteleg ca un blanc dintr-o bucata e mai senzitiv fata de unul din doua.
Sa fie datorita faptului ca blancul mai lung e moderate si la atacul pestelui lung fiind e mai putin trensionat(blancul) fata de unul care mai scurt fiind e mai fast sau ex-fast ?
«
Ultima modificare: 19 Decembrie 2007, 11:18:46 am de catre Mishtone
»
Memorat
Marianspin
Deconectat
«
Raspunde #16 :
19 Decembrie 2007, 10:29:08 am »
Eu cred ca e o chestie de perceptie. Nu cred ca un bat mai lung este mai senzitiv decat unul scurt (sau invers) pentru ca vorbim de bete diferite si nu stiu exact ce inseamna batz mai lung?! E mai puternic batul mai lung decat cel scurt? sau e cu putere mai mica? dar din ce am vazut eu, de pe mal "simt" mai multe atacuri cu bat lung, poate si din cazuza controlului mai bun al firului. In schimb din barca, cu un bat scurt am mai multe "tacuri".
Memorat
taicanoe
Deconectat
«
Raspunde #17 :
19 Decembrie 2007, 01:51:18 pm »
La doua bete construite din material, cu aceeasi putere si cu actiune identica DAR de lungimi diferite ( 8'6 si 9' ) care e mai sensibil ? si de ce ? care e explicatia ?
ex. = St.croix. AVID 1/2 - 2 oz.
Memorat
Sal'tare si bunastare !
Sorin
Administrator
Deconectat
«
Raspunde #18 :
19 Decembrie 2007, 03:02:03 pm »
poti sa verifici in felul urmator. prinzi ambele lansete orizontal pe o masa, la nivelul mandrinei si blancul in afara mesei. pui aceeasi greutate agatata pe varful fiecarei lansete. eliberezi greutatea si vezi cae revine mai repede in pozitia initiala. aceea e mai sensibila, mai rapida sau cum vrei sa spui. asta e vreiifcarea de laborator.
sau te duci cu amandoua la peste, folosesti acelasi fir, naluca si vezi cu care te simti mai bine, sesizezi mai bine atacurile etc.
altfel nu stiu ce sa-ti raspund, nu mi-am pus problema asta. pescuiesc cu aceleasi vergi de 4-5 ani.
Memorat
razvan
Deconectat
«
Raspunde #19 :
19 Decembrie 2007, 04:20:42 pm »
Asa verifici care e mai rapida. Dar rapid = sensibil ?!! Nu cred
Memorat
Sorin
Administrator
Deconectat
«
Raspunde #20 :
19 Decembrie 2007, 04:24:49 pm »
daca sunt din acelasi material, aceeasi tehnologie de constructie, cred ca da
dar si "sensibilitatea" asta e relativa. trebuie sa sesizezi muscatura inainte sa te traga pestele de mana.
«
Ultima modificare: 19 Decembrie 2007, 04:26:38 pm de catre Sorin
»
Memorat
w
Deconectat
«
Raspunde #21 :
19 Decembrie 2007, 10:17:21 pm »
Citat din mesajul lui: Jean Scurtu din 17 Decembrie 2007, 10:49:21 pm
Daca folositi leader fluorocarbon aveti mai multe atacuri si ce e f. important,ceva economic,veti putea pescui cu acelas fir ani de zile ca de rupt la agataturi se va rupe intotdeauna fluorocarbonul nu textilul
daca ati ales bine rezistenta fluorocarbonului.
nea jane ne poti da niste exemple de combinatii preferate ...
textil 8LB - fluorocarbon ? si ce lungime ...
textil 10LB - fluorocarbon ?
textil 15LB - fluorocarbon ?
Memorat
.
www.cristian.albu.go.ro
| pescuit -->
www.drill.ro
|
www.abrevis.ro
.
taicanoe
Deconectat
«
Raspunde #22 :
20 Decembrie 2007, 03:06:52 pm »
Citat din mesajul lui: taicanoe din 19 Decembrie 2007, 01:51:18 pm
La doua bete construite din material, cu aceeasi putere si cu actiune identica DAR de lungimi diferite ( 8'6 si 9' ) care e mai sensibil ? si de ce ? care e explicatia ?
ex. = St.croix. AVID 1/2 - 2 oz.
Fiind construite din material identic ar trebuii sa aiba aceeasi sensibilitate ... sau nu ? - ca unul e mai rapid / fast decat altul depinde de lungimea si conicitatea diferita a blancului ... dar sensibilitatea ? ce alti factori ar putea influenta sensibilitatea ? cum ?
Memorat
Sal'tare si bunastare !
liviupop
Deconectat
«
Raspunde #23 :
21 Decembrie 2007, 01:34:18 pm »
Si eu cred ca sensibilitatea e data de material. lanseta este la un moment dat antena, receptor de impulsuri, amplificator, nu stiu cum sa-i mai zic. Membranele de difuzoare nu se fac din orice.
Memorat
Long live fishing rod
Jean Scurtu
Deconectat
«
Raspunde #24 :
25 Decembrie 2007, 09:57:47 pm »
Chiar daca multi dintre voi nu cred o lanseta mai lunga e mai sensitiva decat o lanseta facuta din aceleasi materiale ,cu aceleasi caracteristici,dar mai scurta sa stiti ca e adevarat.
Nu as putea sa va dau explicatia fizica de ce e asa ,dar am constatat si eu pescuind cu un bat de spinning de cca.3m facut de mine pe blank ALL STAR TITANIUM ,blank de fly de 9'W5 si pescuind cu un bat similar ,tot facut de mine pe acelas blank dar caruia i-am adaugat o extensie HELIUM LTA de la Kistler,batul fiind peste 3,5m.
Am pescuit prima data cu batul mai scurt in conditii in care pestele manca bine ,apoi dupa o ora cu cel lung si am putut sa-mi dau seama ca sensivitatea batului mai lung e mult mai buna simtind mai multe atacuri cu batul lung pescuind cu acelas fiur FIRELINE DE 4LB. +LEADER FLUOROCARBON DE 4LB.+jig 1/32oz.(0,9g.).Pescuiam pe TRINITY RIVER la white bass.
Multi pescari mai nou in Romania sunt innebuniti sa-si cumpere bete KISTLER ,cu tot pretul lor exagerat de mare.Nu spun ca nu sunt bete bune ,sunt bune si usoare in acelas timp,dar eu mi-am permis sa fac acelas test pescuind tot la white bass o ora cu un bat KISTLER HELIUM LTA de 3m. din doua bucati(nu-l gasiti in catalog deoarece era un prototip ce l-am cumparat de la KISTLER),un bat light ,ca apoi sa pescuiesc cu batul facut de mine pe blank ALL STAR TITANIUM(9'w5),asemanator ca putere cu cel KISTLER.
Abia dupa ce am inceput sa pescuiesc cu batul TITANIUM am putut realiza ca multe atacuri nu le-am simtit cu batul KISTLER HELIUM LTA.
Am mai spus pe forumurile de pescuit romanesti ca discutand cu BILL BATSON(BATSON ENTERPRISES) -cu care sunt in relatii f. bune si care de cate ori vine in Houston vrea sa mearga la pescuit cu mine -i-am spus ca blank-urile ALL STAR TITANIUM sunt mai sensitive decat HELIUM LTA si mi-a comfirmat ca asa e deoarece in blank-urile TITANIUM e mai mare modulusul de grafit.Si el stie ce spune ca doar el ii face blank-urile lui KISTLER.
Daca ati fii urmarit discutiile de pe forum-ul american Rodbuilding.org ati fii observat ca si acolo s-a discutat despre betele mai lungi ca au o sensivitate mai mare decat bete asemanatoare ,dar cu lungimea mai mica.
Eu am constatat in practica,deoarece aici ,cel putin in zonele in care eu pescuiesc in Texas sunt unicul(exceptie un alt roman pe care eu l-am invatat sa pescuiasca si caruia eu i-am construit bete lungi)ce pescuieste la jig cu bete lungi(3-5m.).Poate ca ,pe langa altele ,faptul ca pescuiesc cu bete lungi sensitive face ca de cele mai multe ori sa prind mai multi pesti de pe mal decat ceilalti pescari din jurul meu,eu avand sansa sa simt mai bine atacurile pestilor datorita sensivitatii mai mari a batului lung.
Acelas lucru e valabil atat la pescuitul meu la jig in apa dulce cat si la pescuitul in apa sarata in Golful Mexic.
Ca sa raspund celui ce m-a intrebat care e mai sensitiv,un AVID de 8'6" sau unul de 9'(bete cu aceleasi caracteristici doar lungimea diferind),batul de 9' e mai sensitiv ,dar datorita diferentei f. mici de lungime intre cele doua bete e posibil ca pescarul sa nu sesizeze diferenta de sensivitate.Eu intre aceste doua bete as cumpara neconditionat pe cel de 9' (daca mai lung nu e)si nu neaparat pt. sensivitatea ceva mai marea acestuia cat pt. faptul ca te avantajeaza la controlul liniei si la intepare ,parghia fiind mai lunga.
Diferenta de sensivitate a unui bat dintr-o bucata si a aceluias bat din 2 bucati e mica si practic pescarul nu o poate sesiza,cel putin la betele moderne de ultima generatie.Eu niciodata nu pescuiesc cu bete dintr-o bucata ,chiar si batul meu telescopic TRIANA de 5m. e mai sensitiv ca multe bete dintr-o bucata,desi e facut din mai multe tronsoane.
Deci nu va luptati sa va cumparati bete dintr-o bucata ce va ingreuneaza transportul lor cand acelas bat din mai multe tronsoane e la fel de bun.
Celui ce m-a intrebat de lungimea leaderului fluorocarbon folosit de mine ii pot spune ca difera de la situatie la situatie ,lungime mai mare in situatii cu apa limpede ,de obicei pt. ca pescuiesc cu doua jig-uri in tandem un leader de cca.70cm. si celalalt de 50cm.
De fapt trebuie sa explic un pic felul meu de a pescui cu textil + leader .Fac o bucla (surgeon knot) cu nod dublu pe textil ,de aceasta bucla leg cu nod clinch (dar lasand o mustata mai lunga ca nodul sa treaca usor prin inele cand e cazul)un fluorocarbon de o rezistenta verificata de mine in sensul ca poate fi rupt de textil) .Acest fluorocarbon(cateodata mono normal ,nu fluorocarbon) trebuie sa aiba o lungime mai mare de 70cm.(sau mai precis mai lung decat cel mai lung leader de care e legat jig-ul) si o sa explic de ce.
Eu pescuiesc cu jig-uri mai mici de obicei rar pun un jig de 1/4oz.(7,1g.) si de multe ori ca sa le pot arunca la distanta dorita si sa le pot mentine in curentul apei unde vreau,am nevoie de niste plumbi suplimentari culisanti,forma de maslina sau cilindrica intre care pun margele viu colorate (atrag atentia si curiozitatea pestilor ce in final vad si jig-ul cu plasticul folosit si il ataca sau nu).Plumbii la miscarile produse de mine din varful batului se lovesc de margele producand acel "zgomot "rattle' ce atrage pesti de la distanta.
Nu folosesc un singur plumb decat mai rar ,prefer la aceeasi greutate suplimentara adaugata pe fir sa am mai multi plumbi mai mici deoarece in timpul pescuitului conditiile se pot schimba si voi fii nevoit sa mai scot din plumbi sau sa mai adaug.
Acesti plumbi suplimentari ii pun pe firul mono legat de textil si limitez culisarea lor in jos legand de accest fir un vartej,simplu sau triplu.
De acest vartej leg leaderul (de fapt doua leadere de obicei ca pescuiesc in tandem cu plastice diferite ca sa pot vedea preferintele pestelui la momentul respectiv) fluorocarbon si lungimea maxima a acestuia trebuie sa fie mai mica decat lungimea firului mono(normal sau fluorocarbon)legat de textil.
Trebuie sa fie mai mica deoarece, eu pescuind cu fire textile subtiri (4-6lb.)de obicei,din neatentie la aruncare daca nu franez la timp cu degetul pe tambur,e posibil ca daca leaderul e mai lung,vartejul jucand rolul unei balamale jig-ul sa se incurce cu firul textil f. subtire si de multe ori esti nevoit sa tai firul textil sa descurci incurcatura.
Fiecare pescuieste cum ii place, am explicat doar cum pescuiesc eu si deoarece am rezultate f. bune la pescuit asa nu simt nevoia sa pescuiesc altfel.
Montura folosita de mine la pescuit poate fii vazuta la galeria foto de pe rapitori sau la ultima mea postare pe forum-ul AVP la pescuit stationar "CE ZICETI BAIETI ??"unde am am pus o poza cu ultimul calcan prins de mine anul(21 dec.2007) unde se poate vedea f. bine montura folosita de mine.Textilul folosit era FIRELINE 4lb.,fluorocarbon de 12lb.(cel pe care sunt plumbii suplimentari),leadere fluorocarbon de 10lb.(XPS fluorocarbon de la BASS PRO),jig-uri de 3/16oz.(5,3g.)model ROUND 26,cu marimea carligului de 2/0,si GULP SWIMMING MULLET de 4 inch chartreuse si pink.
CRACUIN FERICIT si AN NOU cu sanatate ,bucurii ,impliniri si tot ce doriti voi!!!
Jean Scurtu
Memorat
taicanoe
Deconectat
«
Raspunde #25 :
26 Decembrie 2007, 10:36:03 am »
Ca sa raspund celui ce m-a intrebat care e mai sensitiv,un AVID de 8'6" sau unul de 9'(bete cu aceleasi caracteristici doar lungimea diferind),batul de 9' e mai sensitiv ,dar datorita diferentei f. mici de lungime intre cele doua bete e posibil ca pescarul sa nu sesizeze diferenta de sensivitate.Eu intre aceste doua bete as cumpara neconditionat pe cel de 9' (daca mai lung nu e)si nu neaparat pt. sensivitatea ceva mai marea acestuia cat pt. faptul ca te avantajeaza la controlul liniei si la intepare ,parghia fiind mai lunga
Sunt si aviduri de 9'6 cu aceeasi putere ... dar impresia personala a fost ca difera putin actiunea. Am folosit de 8'6 si de 9' si intradevar nu am sesizat diferente de sensibilitate, pe cel de 9'6 l-am incercat doar la rece. Se pare ca problema sensibilitatii e mai mult o "chestie" de perceptie personala din moment ce o explicatie superstintifica nu prea se gaseste. In acesta dilema a sensibilitatii Avidul a fost doar un exemplu ... discutia e valabila pentru orice marca.
Oare o lungime mai mare a blancului sa functioneze ca un fel de amplificator ? ca o cutie de rezonanta ? cu cat e mai mare cutia de rezonanta (lungimea lansetei) sa creasca amplitudinea vibratiei produsa de contactul jigului cu substratul sau de atacul rapitorului ?
Intre doua sarmale si un pahar de vin ne mai gandim la problema - Sarbatori Fericite si LA MULTI ANI!
Memorat
Sal'tare si bunastare !
Andrei
Deconectat
«
Raspunde #26 :
26 Decembrie 2007, 01:46:14 pm »
Nu cred ca putem rezuma sensitivitatea lansetei doar la lungimea ei sau la materialul din care e facut. Blankurile ce le-ati pescuit mai mult ca sigur difera ca actiune. Nu puteti compara sensitivitatea a doua blankuri din materiale diferite si actiune diferita. Sensitivitatea intre doua bete/blancuri eu zic ca se poate compara doar daca faci doua balncuri identice, sau cu caracteristici apropiate. Conteaza foarte mult si cat de moale sau rigid e varful unei lansete. Am si eu un blank All Star ML spre Light, titanium se zice ca e. Intradevar este sensibil, dar nu as putea spune ca e din cale afara de sensibil. Un St.Croix avid cu aceleasi caracteristici mi se pare mult mai sensibil. Am facut si eu un test, pentru ca pescuiam in "Delta Tisei" la salau. La un moment dat la fiecare lanseu aveam atac, la niste aqua glow. Pescuiam cu un St.Croix Legend Elite Medium de 6'6" dintr-o bucata si simteam fiecare atac(cel putin asa aveam impresia:D). M-am gandit sa incerc all starul titanium ML spre L sa vad care e diferenta. Ma asteptam sa fie mult mai sensibil, dar n-a fost sa fie. Pe cand la All Star vedeam atacurile pe fir 50% din ele nici nu le-am simtit, asta in conditii de pescuit cu fir de 4lbs, pe cand pe Legend Elite aveam un power pro de 15lbs, pe ambele leader. Cu Legend Elite-ul nu apucam sa vad atacurile pe fir, pt ca le simteam inainte in lanseta, pe cand la All Star, unde ma asteptam sa simt mai bine totul, majoritatea tzacurilor nu le simteam, ci doar le vedeam pe fir.
Eu sunt de parere ca nu se pot face astfel de comparatii de sensibilitate. Apropo....pescuiam cu plumb de 5-7g parca si aqua glow, deci puteam sa pescuiesc si sa controlez naluca bine cu ambele lansete.
Ce concluzie pot sa trag dintr-o astfel de experienta? Ca Al Starul Titanium este un blanc prost?! Nu este adevarat. fiecare blanc exceleaza prin anumite calitati, pentru un anumit stil de pescuit. Probabil ca pe viitor am sa-l schimb cu o lanseta asemanatoare tot de la St.Croix.Sunt niste lansete care mie mi-au facut cu ochiul dintotdeauna si sunt si primele lansete americane pe care am reusit sa pun mana.
D-lui Jean Scurtu i se potriveste pescuitul cu o lanseta lunga in acea regiune. As dori sa vad daca este de aceeasi parere daca ar pescui pe canale la stiuca, sau din barca de 2,4-2,7m . Nu zic ca nu se poate, dar este extrem de incomod sa pescuiesti in astfel de conditii cu o anseta lunga.
Pescuitul la Dunare daca tot veni vorba...Sunt la care le place sa pescuiasca cu lansete lungi sunt carora le place sa pescuiasca cu lansete scurte, si cam toti prind la fel de bine. Eu am inceput pescuitul la spinning de la 7 ani si de atunci m-am tinut de el, pentru ca m-a vrajit din prima clipa, iar de la 7 ani pana pe la 16-17 ani am pescuit cu o lanseta de 1,98m, un shakespeare adus din America cadou. Primele lansete ce mi le-am cumparat apoi au fost 2 lansete de 2,7m, pe care le-am pescuit un an de zile si am revenit la lansetele scurte(numite jucarii la ora actuala de unii prieteni, care au ajuns si ei sa lase lansetele lungi pentru "jucarii"), pentru ca pe mine ma incomodau extrem de mult acele lansete lungi. Pana la urma totul se reduce la preferintele fiecaruia. Imi vine greu sa cred ca o lanseta mai lunga ar fi mai sensibila, sa presupunem ca prima portiune a lansetei ar fi asemanatoare cu una scurta.
Un alt lucru care intervine la sensibilitatea, dupa cateva ore de pescuit, este cat de grea este lanseta sau cat de bine se echilibreaza ansamblul lanseta-mulineta. Cu cat este mai grea, cu atat nervii sunt solicitati mai tare, deci obosesc mai repede. Din cauza aceasta veti avea impresia ca lanseta nu este destul de sensibila, si astfel puteti rata unele tzacuri fine. Cu cat lanseta este mai usoara, cu atat este mai putin solicitanta asupra nervilor din mana, deci implicit dupa 4-5 ore de pescuit vi se va parea mai sensibila ca o lanseta mai grea, sau mai lunga.
Sunt pareri subiective, pe care am dorit sa le expun. Sper sa nu inceapa acum discutii cu care lansete sunt mai bune, cele lungi sau cele scurte, cele dintr-o bucata sau cele din doua...se reduce la preferinte, si in cele din urma la bugetul pe care e fiecare om dispus sa-l aloce unui echipament de pescuit.
Va urez sarbatori fericite, si un an nou plin de bucurii!
Memorat
liviupop
Deconectat
«
Raspunde #27 :
27 Decembrie 2007, 04:07:12 pm »
Citat din mesajul lui: taicanoe din 26 Decembrie 2007, 10:36:03 am
Oare o lungime mai mare a blancului sa functioneze ca un fel de amplificator ? ca o cutie de rezonanta ? cu cat e mai mare cutia de rezonanta (lungimea lansetei) sa creasca amplitudinea vibratiei produsa de contactul jigului cu substratul sau de atacul rapitorului ?
interesanta anologia cu o cutie de rezonanta, dar nu cred ca-i chiar asha. ia in considerare o lanseta foarte groasa, implicit cu volum mare. este ea mai senzitiva?
mai repede cred ca ar merge o analogie cu o ANTENA radio. e mai lunga, atunci e mai sensibila.
ce parere aveti cei care se pricep la electronica? ca la pescuit ne pricepem toti
Memorat
Long live fishing rod
Mishtone
Deconectat
«
Raspunde #28 :
27 Decembrie 2007, 10:08:56 pm »
Citat din mesajul lui: liviupop din 27 Decembrie 2007, 04:07:12 pm
interesanta anologia cu o cutie de rezonanta, dar nu cred ca-i chiar asha. ia in considerare o lanseta foarte groasa, implicit cu volum mare. este ea mai senzitiva?
mai repede cred ca ar merge o analogie cu o ANTENA radio. e mai lunga, atunci e mai sensibila.
ce parere aveti cei care se pricep la electronica? ca la pescuit ne pricepem toti
Daca , reduci treaba la a asemana o antena cu o lanseta , atunci da, o antena mai mare capteaza un semnal mai mare.
Dar nu cred ca putem reduce treaba la asa ceva.
Cred ca senzitivitatea e un mix de mai multi factori, cum ar fi : grafitul din care e facut blancul,actiunea lui,lungimea lui, conicitatile.
Oricum, aceasta calitate-senzitivitatea- eu i-am gasit aplicatia doar la pescuit salai cu gume.
Memorat
Jean Scurtu
Deconectat
«
Raspunde #29 :
28 Decembrie 2007, 12:44:48 am »
Andrei,
Eu cand am vorbit despre sensivitatea betelor am dat exemple de bete cu caracteristici asemanatoare (putere ,actiune ,lungime) si pescuit cu aceeasi mulinete acelas fir aceeasi montura ,acelas jig si plastic.si din betele amintite am spus ca ALL STAR TITANIUM e cu ceva mai sensitiv ca celelalte,cel putin dupa puterea mea de perceptie.
Nu inteleg de ce compari un bat ST.CROIX LEGEND ELITE cu un bat ALL STAR TITANIUM,cand sunt din categorii diferite (o subliniaza si pretul pe langa altele),ELITE-ul fiind considerat ,cel putin in U.S.A. ,cel mai sensitiv bat,mai sensitiv decat G.LOOMIS GLX.
Daca ar fii exista blank LEGEND ELITE de 10'(3m.) de mult mi-as fii facut un bat pe asemenea blank chiar daca costa destul de mult ,dar nu exista.Ceea ce e greu, e greu sa alegi un blank daca nu il ai in mana ,a trebuit sa trimit blank-ul AVID de W8 ,inapoi ca sa iau unul de w9 ,dar si acesta e prea moale comparativ cu w8 TITANIUM.
Din pacate in Houston e greu sa gasesti blank-uri de fly sau steelhead deoarece nu sunt solicitate de pescari si deci nu se gasesc in magazine ca sa le poti avea in mana sa vezi daca iti plac sau nu.
Eu am comparat niste bete asemanatoare ce se incadreaza in aceeasi categorie de pret si mi-am spus parerea ce poate fii buna sau rea ,dar asta e parerea mea formata pescuind cu betele respective.
Ca dovada eu am vandut batul G.LOOMIS IMX de 8'6" deoarece nu era mai sensitiv ca batul ALL STAR TITANIUM facut de mine pe blank fly 9'w8 si nu avea nici un rost sa il tin.
In alta ordine de idei mi-am facut bat de spinning pe blank fly ST. CROIX AVID de 9'w9 model 3F909 (SCIII) din 2 bucati si nu e asa sensitiv ca cel facut pe blank ALL STAR TITANIUM de 9'w8 si e mult mai moale.
Am un bat de spinning facut pe blank fly ST.CROIX LEGEND ULTRA(SC IV)model 4FT1069 din 3 bucati(10'6"W9)si e la fel de sensitiv ca batul ALL STAR TITANIUM amintit anterior ,dar e mai moale.
Referitor daca un bat mai lung cu aceleasi caracteristici ca unul mai scurt dar din acelas material ,te rog intreaba-l pe TOM KIRKMAN (ca stii de cine vorbesc),daca nu e mai sensitiv batul mai lung.
Credeam ca tu urmaresti mai des site-urile americane ,cel putin cele de rod building,ca atunci ai fii inteles ca un bat mai lung este mai sensitiv(repet cu aceleasi caracteristici,acelas material dar mai lung)
Nu inseamna ca daca eu nu stiu explicatia fizica de ce e mai sensitiv(si nici nu ma intereseaza ,am constatat in practica diferenta) ca nu este asa.
Referitor la betele lungi ,eu nu prefer betele lungi ,ca e mai putin obositor sa pescuiesti cu un bat mai scurt ,dar in conditiile in care pescuiesc eu ma avantajeaza betele lungi.
Dar nici n-as pescui din barca cu un bat mai scurt de 3 m. decat daca pescuiesc pe un rau sub salcii sau alti copaci ce-mi fac imposibil pescuitul cu un bat de 3m,sau daca pescuiesc pe un rau de munte la rotativa la pastrav din aceleasi motive.
Stiu destul de bine sa ma adaptez locului de pescuit si de asemenea ce bete ar fii bune in anume situatii ,doar ca fiecare avem gusturile noastre si referitor la bete.
Poate fata de alti pescari de spinning eu am avantajul ca am pescuit mult la stationar cu bete lungi si mie imi e mai usor sa pescuiesc cu ele.Nu as fii nebun sa pescuiesc cu un bat lung mai greu daca aceleasi rezultate le-as putea avea cu un bat scurt si usor.
Fiecare pescuieste cu betele ce-i sunt pe plac ca lungime,eu doar am explicat de ce pescuiesc asa si culmea e ca mai multi pescari americani pe care i-am intalnit mai des la pescuit s-au interesat de unde am betele ca ar vrea si ei sa cumpere bete la fel(probabil gandind ca doar lungimea betelor ma face sa prind de pe mal mai multi pesti ca ei,uitand de alte mici amanunte ,dar esentiale ,ca sa prinzi peste)).
Eu le-am spus ca imi fac bete doar pt. mine si ca nu pot face si pt. altii ca nu gassesc blank-ri ALL STAR TITANIUM.
Am transformat totusi un bat de fly LAMIGLAS seria G-1000 de 9'w9 putin folosit in bat de spinning pe care l-am vandut unui pescar localnic cu $150 si culmea a fost ca atunci cand i-am aratat batul ,el m-a rugat sa-l probez cu jig(doua jig-uri de 1/8oz.),la a doua aruncare in apa iute si tulbure,cand nu credeam ca prind nimic,am agatat un red fish de cca.3kg. si vazand cum "lucreaza"batul a scos repede banii din buzunar si mi-a facut si poza cu batul si pestele.Urma sa-si mai cumpere si o mulineta DAIWA SS TOURNAMENT 1300 cum aveam eu.
LA MULTI ANI SI MULTE BETE de care vrei tu lungi sau scurte si ....multa sanatate!!!
Jean Scurtu
«
Ultima modificare: 28 Decembrie 2007, 12:54:35 am de catre Jean Scurtu
»
Memorat
Pagini:
«
1
2
3
»
« precedent
urmator »
Mergi la:
Selecteaza o destinatie:
-----------------------------
Pescuit la rapitori
=> Discutii generale
=> Competitii
=> Locuri de pescuit
Pescuitul cu naluci
=> Spinning
=> Echipamente si accesorii
=> Atelier
Pescuit cu musca artificiala
=> Flyfishing
=> Flytying
Diverse
=> Off topic
=> Iz de peshte
=> Concursuri
=> Anunturi
=> La gunoi
=> Calendar
o ora
o zi
o saptamana
o luna
Timp nelimitat
Autentifica-te cu numele de utilizator, parola si precizeaza durata sesiunii.
Home
|
Forum
|
Spinning
|
Musca
|
Atelier
|
Competitii
|